Seriál – 4. díl: Uniforma plukovníka Kandareliho - v ústraní a v zapomnění

Iraklij Levanovič Kandareli. Je to poslední žijící čestný občan Opavy a dalších měst. A také jeden z posledních přímých aktérů Ostravsko-opavské operace, od které plynulo 71 let. Gruzínský válečný veterán toužil po tom, aby jeho původní uniformu dostalo ne gruzínské, ale české muzeum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plukovník Kandareli nad sešitem s výstřižky

Plukovník Kandareli nad sešitem s výstřižky | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Jsme stále v omšelém bytě pana Kandareliho, ve městě Gori, kde se o plukovníka stará pečovatelka Světlana. S překladem z ruštiny a gruzínštiny pomohla paní Irina z české ambasády a ještě se přidal tajemník českého přidělence obrany v Gruzii.

Plukovníkovi Kandarelimu se třese ruka. Ukazuje na různá místa svého obývacího pokoje. Na zdech, na skříních, všude má fotografie kamarádů z války, spoustu výstřižků z novin. Čas se tady zastavil před desítkami let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uniforma plukovníka Kandareliho (4. část). Pětidílnou sérii unikátních reportáží natočil Martin Knitl.

„Petřvald, Olomouc, Jakubčovice, Fulnek,“ vyjmenovává plukovník další a další města či místa, která osvobozoval a ve kterých je dodnes čestným občanem. „Česko je mým druhým domovem,“ říká. V jeho výčtu nechybí také například Nový Jičín nebo Odry. Tam všude byl, těmito městy a vesnicemi prošel jako osvoboditel.

A jak se takovému osvoboditeli, hrdinovi žije dnes? Říká, že se má velmi špatně, že je opuštěný. „Nikdo ke mně nechodí,“ krčí rameny. Dcera je v Rusku, syn a vnuk v Petrohradu. „Je to daleko a letadlo je drahé. Ale děti telefonují,“ říká Iraklij Kandareli.

Omlouvá se, že zapomíná a že špatně vidí. Je vidět, že ho mluvení už unavuje. A pomalu přichází čas loučení. Uniforma plukovníka Kandareliho je už složená v kufru a dle našeho slibu a dohody bude předána do Vojenského historického ústavu v Praze. Už zítra.

Uniforma plukovníka Kandareliho

Číst článek

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme