Sice už moc nechodí a nevidí, ale paličkovanou i frivolitkovou krajku zvládá bravurně

13. červenec 2017

S paličkovanou i frivolitkovou krajkou začala už před čtyřiceti lety a dodnes ji to baví, i když už nemůže bez francouzských berlí chodit a také oči už neslouží moc dobře. Seznámíme vás s Miroslavou Bláhovou z Ostravy-Svinova.

Paličkářka a frivolitářka Miroslava Bláhová z Ostravy-Svinova chodí o dvou francouzských berlích. Jeden by si řekl, že sedí doma u televize a lituje se. Opak je pravdou.

Paní Miroslava Bláhová neposedí, a když může, chodí za přáteli do místního klubu důchodců, kde své kamarádky učí dělat paličkovanou i frivolitkovou krajku. A aby si přilepšila, vezme občas své výrobky i na bleší trh a snaží se je prodat. Cena za nádhernou celodenní paličkářskou práci je obvykle sto korun.

Rozhovor s paličkářkou Miroslavou Bláhovou z Ostravy-Svinova si poslechněte ze záznamu – viz odkaz Rozhovor s paličkářkou.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.