Šikmý kostel v Karviné stál před 300 lety rovně a o 40 metrů výše

29. prosinec 2016

Karvinský kostel svatého Petra z Alkantary by se bez nadsázky dal označit jako největší cestovatel mezi chrámovými stavbami. Bez přímého zásahu lidských rukou totiž dokázal za necelých 300 let klesnout o 40 metrů. A přitom se nerozpadnout, jen nachýlit tak, že je z něj dnes nejšikmější stavba u nás.

Než vás pozveme na následující výlet, máme pro vás varování: Není to nic pro lidi se slabšími žaludky, porušeným stabilizačním systémem či závratěmi. Pokud jste však připraveni ztratit pevnou půdu pod nohama, tak směle poslouchejte. Vezmeme vás totiž do kostela, který – ač to možná zní trochu divně, je jen pro silné povahy.

Jenže tento kostel je skutečnou raritou. Je totiž šikmý tak, že kdyby se nahnul o pouhé 2 desetiny stupně více, překonal by i mnohem slavnější šikmou věž v italské Pise. Do Karviné ke kostelu svatého Petra z Alkantary jsme se vypravili s farářem zdejší farnosti Przemyslem Traczykem.

Visící lustry prozradí i na fotografiích zašikmení celého prostoru
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.