Skalní sklepy. Zchátralý areál si dodnes zachovává genius loci

10. květen 2016

Nedaleko města Odry na Novojičínsku leží areál, který býval vyhlášeným dějištěm kulturních akcí a vyhledávaným místem s hospodami a tančírnou. Jezdívala tam i smetánka z Vídně.

Dnes už slávu Skalních sklepů připomínají jen chátrající stavby a torzo zastřešené tančírny. Areál si ale dodnes zachovává genius loci a láká k procházce díky svému klidu a přírodě.

„Hospody tady vznikaly i z toho důvodu, že do Oder jezdila smetánka z Vídně – byli to vlastně synové oderských podnikatelů, kteří krachovali v textilním průmyslu. A takhle vznikl vlastně v Odrách turistický ruch,“ vysvětluje Květoslav Wiltsch, předseda místního historicko-vlastivědného spolku.


Areál založilo panstvo původně pro dobývání galenitu. Největší slávu mu ale přinesly sklepy vytesané do skály, kde oderské pivovary nechávaly zrát své pivo.

Město teď přemýšlí, jak s areálem dál naloží. Třeba oderský historicko-vlastivědný spolek navrhuje, aby se Skalní sklepy vrátily zpátky turistům.

„Spousta lidí, co má ráda přírodu, se sem jde projít. Je otázka, jak se lidé města rozhodnou, jestli ten areál znovu opravit nebo ho zrušit,“ krčí rameny Wiltsch.

V Odrách totiž právě v těchto dnech vrcholí veřejná anketa, ve které město zjišťuje, jak by tento areál chtěli místní využít. Podle vedoucí Odboru kultury a školství v Odrách Aleny Buczkové má naději na záchranu hlavně kvůli své krásné přírodě. „Okolní lesy a skály z toho také dělají to hezké výletní místo,“ dodává.

Zašlou slávu už připomínají jen torza staveb

Více se o Skalních sklepích dovíte v našem magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek').

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio