Smírčí kříže v Dobroslavicích na Opavsku připomínají středověké mordy

11. srpen 2014

Dnes jsou to opečovávané památky, na které je obec Dobroslavice na Opavsku patřičně pyšná. Kdysi ale vyvolávaly určitě mnohem více emocí.

Dva smírčí kříže z 15. či 16. století, které kryjí větve okrasných jehličnanů, totiž připomínají strašné zločiny. A čím že se vraždilo? Velkým nožem a střelou z kuše. Tohle svědectví na kamenech najdete dodnes.

Smírčí kameny se podle středověkého smírčího práva stavěly na místech, kde se stal hrdelní zločin nebo jiné neštěstí. Byly součástí pokání hříšníka, který sáhl na lidský život. "Kamenný kříž, který má na sobě vryp nože, je údajně spojován s vraždou chasníka, který se měl ucházet o dívku z nedalekého mlýna," Rostislav Kašovský z Klubu českých turistů popisuje jeden z příběhů, který podle dochovaných legend nese smírčí kámen v Dobroslavicích na Opavsku.

Na severu Moravy těchto smírčích křížů mnoho není. "Na území České republiky se zatím podařilo zdokumentovat na 2300 těchto křížů. My se nacházíme v oblasti Ostravska a Opavska, kde jich je velice málo. Na Ostravsku je jenom jeden, na Opavsku snad šest. A je zajímavé, že v některých okresech jich je velmi málo, třeba zrovna tady v těch našich, ale v některých jsou jich stovky. Přes 200 kusů se najde třeba na Jihlavsku. Člověk si tak může i říct, kde se jakým způsobem ve středověku vypořádávali s trestním právem," pokračuje Kašovský.

Více o smírčích křížích v Dobroslavicích na Opavsku se dozvíte v magazínu Křížem krajem (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned pod titulkem).

Spustit audio