Sociální služby v Orlové zavádí pro klienty novinku. Jednou týdně je vozí do keramické dílny

24. březen 2017

Každý týden míří z centra Sociálních služeb v Orlové skupina klientů do keramické dílny. Lidé s mentálním i fyzickým handicapem tam hnětou hlínu a pouští uzdu své fantazii. Teď aktuálně vytvářejí keramiku s velikonoční tématikou. A protože se tam cítí dobře, občas si u toho i zazpívají.

„Klienti zde nacvičují hlavně jemnou motoriku, vytvářejí si takový svůj svět, který tady mohou ztvárnit A pomocí těch výrobků ukazují také svoje pocity, vnímání okolí, barev, lidí, všeho. Chodí tady velice rádi, líbí se jim tady,“ popisuje Jarmila Berná ze Sociálních služeb Orlová.

„Vlastně každý výrobek, který potom přinesou, je nádherný. Vidíte v něm tu práci klientů, radost a hlavně oni jsou šťastní, že mohou něco vytvářet, a ukázat svému okolí, jak jsou šikovní, co dokáží,“ dodává.

Další podrobnosti o terapeutických službách v Orlové uslyšíte v reportáži, kterou jsme v keramické dílně natočili (viz odkaz v úvodu článku).

V keramické dílně v Orlové
V keramické dílně v Orlové
V keramické dílně v Orlové
autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.