Šógi. Japonské šachy si můžete zahrát třeba v Opavě

19. prosinec 2016

Možná už jste slyšeli o stovky let staré japonské deskové hře šógi. Je to nejenom hra, ale také výuka etikety a japonského přístupu k životu. Obliba šógi postupně roste i u nás a přibývá klubů, ve kterých se hráči pravidelně schází. Jeden takový je v Opavě.

„Figurky v této hře se zvedají dvěma prsty, to znamená prostředníčkem a palcem. Ve vzduchu se překládají mezi prostředníček a ukazováček a plácnutím se pokládají na desku. To se musí, je to v etiketě,“ vysvětluje hráč Jiří Mamula.


Šógi, nebo též japonské šachy, jsou nejpopulárnější variantou šachové hry v Japonsku. Slovo šógi v překladu znamená hra generálů a odvozuje se od slova šógun.
Zdroj: Wikipedie

Podle Jiřího Mamuly má hra oproti šachům například rozdíly v počtu polí, který je u šógi 9 na 9. A v centru pole je vždy král. „Kameny jsou ve tvaru takových náhrobků a mají na sobě znaky kandži. Každý jednotlivý znak značí, co je to za figurku. Podstata hry je stejná jako v šachu,“ dodává hráč.

Během natáčení reportáže jsme se potkali také s paní Jelenou Štohanzlovou. Jak ona se k této hře dostala? „Určitě znáte ten model, že k něčemu vedete děti. Dítě začne něco dělat a vy pozorujete, jak mu to jde. A u nás to bylo přesně naopak. K šógi nás dovedl náš syn, který se k ní dostal přes dějepis,“ vzpomíná paní Štohanzlová.

Pokud byste si šógi chtěli také vyzkoušet, jednou za 14 dní ve čtvrtek v 15:00 můžete přijít do Matičního domu v centru Opavy, kde pořádají tzv. Šógi pro veřejnost. Učí tam hrát i dětskou verzi.

Kameny jsou ve tvaru takových náhrobků a mají na sobě znaky kandži
autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.