Správci chaty na Prašivé nezahálejí. Opravili Valečkův sál, postaví ekologické záchody

12. květen 2017

I v chladných měsících teď mohou hosté chaty Českých turistů na hoře Prašivé v Beskydech využívat historický Valečkův sál. Dříve se totiž kvůli rozbitým oknům a chybějící izolaci nedal vytopit. Oprava Valečkova sálu, který je pojmenovaný podle iniciátora stavby chaty z roku 1921 Jana Valečka, je součástí její kompletní rekonstrukce. Trvá už přes dva roky.

Z Komorní Lhotky na blízkou horu Prašivou právě dorazil pan Adolf. Od výstupu ho neodradilo ani deštivé počasí. „Pěšky je to hodinu a půl i pro toho, kdo turistiku moc nemusí,“ říká.

Na Prašivou míří čím dál více lidí. I díky tomu, že nahoře opět pořádně funguje turistická chata, a návštěvníci se mají kde občerstvit. „Kolem nic pořádně není, takže je to tady jediný záchytný bod. Vím, že se tady na tom podíleli i turisté – byly na to velké sbírky a všichni pomáhali,“ dodává pan Adolf.

Dobrovolníci pomohli i s opravou historického Valečkova sálu. „Udělalo se tady kompletně všechno a obrovský dík patří nejen dobrovolníkům ale i okolním obcím. Každá přispěla nějakým malým dílem, k tomu dal pomoc ještě Moravskoslezský kraj a společně jsme za velmi krátkou dobu ten sál zase zpřístupnili veřejnosti,“ říká správce chaty Martin Stiller.

Rekonstrukce vnitřních prostorů je už téměř dokončená, pokračovat se bude venku. „Jednou z největších akcí, která nás čeká letos, jsou ekologické záchody, které budou napojeny na dešťovou vodu. Nechceme plýtvat pitnou vodou. Když se vše podaří, tak by to do podzimu mělo stát,“ dodává správce Martin Stiller.

Všechny práce na opravách chaty by pak měly být hotové do roku 2021. To bude slavit 100 let od otevření.

autor: iha
Spustit audio