Staré Hamry se skládají z neuvěřitelných 55 osad. Kolik z nich je trvale obydlených a která je vůbec největší?

1. prosinec 2017

Staré Hamry nejsou zrovna typickou vesnicí. Náves, kolem které by byly soustředěny domy všech obyvatel. Naopak, jejich půl tisíce obyvatel je rozeseto po několika osadách. Neznalému člověku počet horských osad a rozloha Starých Hamer může opravdu vyrazit dech. Tak jako Romaně Kubicové, která navštívila Na Porubaném zdejšího patriota a předsedu místního JZD.

Pane Šimečku, jak jsou Staré Hamry velké a kolik osad tady dodnes najdeme?

Dnes, po zaplavení údolí přehradou, zůstalo 55 osad, 13 je jich na moravské straně a zbytek je na slezské. A z toho na 45 osadách trvale žijí naši lidé. Velikost Starých Hamer je 83 kilometrů čtverečních – vlastně od vrcholu Lysé hory po Bílý kříž a na druhé straně až po Podolánky. Jednou z osad, která je rozlohou asi největší, je Gruň.

Na Gruni narazíme na údajně nejstarší chatu či hotel – Švarná Hanka, Charbulák. Je to tak?

To je těžko říct, každý o sobě říká, že je nejstarší. Ale pokud já vím, tak Švarná Hanka byla zemědělská usedlost, ve které se kolem roku 1900 začal provozovat frlog – byl tam i výčep, prodával petrolej, svíčky, hřebíky a takové ty základní věci a postupně se z toho vyvinula turistická útulna. A Charbulák je vlastně z podobné doby a s podobným příběhem.

Někde odtud měla podle Bezruče pocházet i Maryčka. Jak to je?

Magdoni žili na Příslopě, ale říká se, že ten příběh se nestal na Hamrech, ale na Morávce. To když Bezruč šel z Bílého kříže dolů a tam cestou v hospodě ten příběh zaslechl. Jenže měl raději Hamry a i to příjmení se mu zdálo tady takové pěknější, tak to tak pojmenoval tady.

Gruň je největší starohamerskou osadou
Spustit audio