Staré vozy věhlasných značek křísí Jiří Janošek z Českého Těšína

28. červenec 2016

Beskydami dnes projedou desítky veteránů. V podhůří vypukne už tradiční rallye, při které závodníci za volanty často muzejních aut, zdolají horské trasy v Česku i na Slovensku. Na startu nebude ani letos chybět Jiří Janošek z Českého Těšína, který už roky ve své dílně křísí staré vozy nejrůznějších značek.

„Furt musim robit, ale to se neda nic dělat,“ říká nad jedním z rozdělaných vozů. „Je to Tatra 57B od pana Ďuriše ze Slovenska. Auto koupil v Rakousku. Je na něm spousta práce, spoustu míst musím uvést do původního stavu,“ ukazuje.

Největší problém je v rozdílnosti součástek, které předchozí majitelé použili. „Bohužel. Ale oni byli nuceni okolnostmi, protože nebylo nic. Vidíte, tady je zrcátko z moderního auta. Ale už mám nachystané normální. Nebo tady přijde tohle – tady je ze Škodovky, ale patří tam originál Bosch,“ probírá se jednotlivými součástkami pan Janošek.

Počítá, že uvedení auta do „původního“ stavu mu bude trvat nejméně měsíc. Spokojený bude, až bude spokojeně vrnět motor. „Motor je duší toho auta. Okamžitě poznám, když přestane fungovat jedna svíčka. Ženy to nepoznají – ty víc přišlápnou plyn a jede to zas, že,“ směje se.

Celý rozhovor s panem Janoškem uslyšíte v přiloženém audio souboru v úvodu článku.

Jiří Janošek z Českého Těšína se svým starým BMW
autor: stj
Spustit audio