Starobělské Lurdy. Poutní místo na okraji Ostravy

18. listopad 2014

Ostravský Bělský les patří k místům každodenních procházek. Na konci lesa, poblíž Staré Bělé je místo, kterému se říká Starobělské Lurdy. Stojí tam kaplička a studánka, kam lidé pro vodu chodí už přes sto let.

Kaplička Panny Marie Lurdské v Bělském lese je velmi zajímavá. Jde o místo je mezi ostravskými Výškovicemi, Hrabůvkou, sídlištěm Bělský les a obcí Stará Bělá. Stojí poblíž bývalé zotavovny Rekonvalescent, kde se zaměstnanci Vítkovických železáren zotavovali z různých úrazů už od roku 1900.

„V roce 1909 byl v té ozdravovně pacient, který ve Vítkovických železárnách zázrakem unikl smrti. Něco tam na něho spadlo. Byl to člověk věřící a tak se rozhodl, že z vděčnosti k Panně Marii postaví kapličku,“ přibližuje historii starobělská pamětnice Helena Gelnarová.

Pacient postavil jednoduchou stavbu z kamene. Kaple byla i vysvěcená. Možná také proto, že Rekonvalescent spravovaly sestry Boromejky. Místo to bylo pro kapličku jak stvořené, protože je tam pramen čisté vody.

„Přišli noví pacienti, přišly nové řádové sestry, místo bylo oblíbené. Rozhodli se kapličku zvětšit. A protože jsme z té oblasti těch Vítkovic, tak někdy v 20. letech postavili kapli ze strusky, která se jinak vyvážela na haldy. A tím je ta kaple výjimečná,“ vysvětluje pamětnice.

Více se o historii kaple a zajímavostech spjatých s místem dozvíte v přiloženém audio záznamu (viz 'Přehrajte si celý příspěvek' v úvodu článku). Zvukové záznamy starších dílů pořadu najdete v iRadiu.

autor: Artur Kubica
Spustit audio