Starý Jičín, to není jen hrad na kopci. Na náměstí najdete vesnické muzeum

24. listopad 2014

Budoucnost je v úctě k historii. Takové heslo si vytýčili manželé Jana a Rudolf Polzerovi ze Starého Jičína. Jejich dům u kašny na náměstí je zřejmě nestarší stavení ve Starém Jičíně. A duch historie je v něm natolik silný, že je to přivedlo na nápad zřídit si v něm malé muzeum.

Shromáždili v něm celou spoustu věcí, které používali naši předkové. Ke všem se váže nějaký příběh, rádi vám vysvětlí jejich používání a leccos si u nich můžete i vyzkoušet. Zkrátka už nějakou dobu má Starý Jičín vedle hradu další místo, které stojí za návštěvu.

Na počátku zájmu o historii byla u manželů Polzerových láska ke zdejšímu hradu. Že ale jednou budou mít ve vlastním domě malé muzeum, to asi v časech, kdy se začali starat o opravy hradu a o historické programy, opravdu netušili.

Mnohé věci, které najdete ve vesnickém muzeu ve Starém Jičíně, si ještě budete pamatovat a možná, že jste je také měli doma. Staré telefony, rádia, domácí potřeby nebo i mlýnky. Pokud se tam vydáte, můžete se pokochat třeba nádherným pleteným betlémem či ochutnat perníčky z hrubě namleté žitné mouky.

Na prohlídku muzea jste zváni v magazínu Křížem krajem. Poslechnout si ho můžete v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned v úvodu článku). Tento i další díly pořadu pak najdete v iRadiu.

Spustit audio