Státní hranice není pro přírodu žádnou překážkou. Ukáže to i naučná stezka mezi Vendryní a Goleszówem

6. únor 2018

Nová naučná stezka provádí turisty přírodou Těšínských Beskyd. Spojuje obci Vendryně s polským Goleszówem a vede převážně lesem nebo polními stezkami. Krásná příroda je tam po obou stranách hranice a na největší zajímavosti teď turisty upozorňují dvojjazyčné informační cedule.

„V rámci partnerských vztahů jsme se rozhodli realizovat takový zajímavý projekt, který se týká přírody pod názvem Příroda nezná hranic. Příroda hraje v našem životě velkou roli a tam, kde máme krásnou přírodu, kterou je třeba chránit, má ten projekt o to větší smysl,“ říká starosta Vendryně Bohuslav Raszka (Coexistencia).

Stezka začíná na nádraží ve Vendryni, další naučná tabule je pak před místním kulturním domem. Pak stezka pokračuje k vápenným pecím, „které jsou významným prvkem historie a dějin naší obce a pak už směřujeme na samotnou hranici. Tam je pak společná tabule a obnovili jsme tam i pamětní kříž a udělali posezení,“ dodává starosta.

Lokalita je z botanického hlediska zajímavá například tím, že zde kvete osm druhů orchidejí. Jako turista se pak člověk může pokochat krásnými výhledy. Stezka má dohromady 15 kilometrů a stejný počet zastavení.

Stezka nabízí i pěkné výhledy
autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.