Sto desáté výročí narození Zdeňka Buriana připomíná v Kopřivnici unikátní výstava

13. únor 2015

Udělat tenčí ocas a doplnit hrbol na čele? I takové originální poznámky najdete na skicách malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana z doby, kdy studoval stavbu těla pravěkých zvířat. Unikátní díla si teď můžete prohlédnout na jubilejní výstavě v kopřivnické Šustalově vile.

Před sto deseti lety se v kopřivnické kachlovce narodil rodičům Burianovým chlapec. Už v šestnácti letech se začal živit jako ilustrátor a dodnes mají knihy s jeho obrázky své místo v knihovně nejednoho čtenáře. Mistrně ztvárnil pravěká zvířata, lovce mamutů a taky nejrůznější chlapecká dobrodružství.

Lašské muzeum v Kopřivnici prezentuje méně známou část jeho tvorby, díla z takzvané kopřivnické sbírky, kterou vlastní město. Mezi nejzajímavější patří třeba originální Burianovy náčrty s poznámkami na okraji nebo portrét jeho otce.

„Tady máme jeden z moc zajímavých obrazů. Je to jedna z nejstarších prací Zdeňka Buriana, kterou tady máme. Tuším, je to kombinace nějakého pastelu s temperou nebo něco podobného. Je to z roku 1932 a zajímavé na tom je, že je to portrét Zdeňkova otce Eduarda, významného kopřivnického občana, místního stavitele,“ ukazuje Pavel Dvořák, vedoucí Lašského muzea v Kopřivnici.

Burianův otec je na obraze dost netradičně oblečen. „Ten obraz se vztahuje k době možná ještě o pětadvacet let starší, kdy ve Štramberku probíhaly různé maškarní reje a připomínky staré doby. Eduard Burian se toho účastnil a na jedné z nich byl převlečen za šlechtice. A co je nejzajímavější, Burian maloval podle fotografie a on tam vypadá úplně stejně,“ dodává Dvořák.

Portrét Burianova otce

Kopřivnická sbírka, kterou Šustalova vila prezentuje, obsahuje méně známé práce malíře a ilustrátora. Asi polovinu prací tvoří ilustrace ke knížce Na tajné stezce, která byla napsána v druhé polovině 40. let, ale nikdy nevyšla.

„Řekl bych, že ilustrace kvalitu textu velmi převyšují. Je to taková Foglarovská literatura. Burian k tomu vytvořil několik ilustrací, částečně kvaší. Jsou to opravdu neuvěřitelně krásné věci,“ upozorňuje vedoucí muzea.

Druhou zajímavou částí, kterou Lašské muzeum ukazuje, jsou Burianovy slavné rekonstrukce pravěku. Pokud se na Buriana vypravíte, prohlédnete si třeba cenné náčrty pravěkých rekonstrukcí.

„V tom kopřivnickém souboru ovšem nejsou ty klasické velké oleje. Ale jsou tam – a pro mne je to právě mnohem zajímavější – skici třeba drobných živočichů. A co je vůbec nejzajímavější, tak je tam spousta poznámek okolo těch obrázků,“ přidává zajímavosti výstavy Pavel Dvořák.

Více o Zdeňku Burianovi uslyšíte v magazínu Křížem krajem. Záznam pořadu najdete v iRadiu nebo v úvodu článku – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio