Sůl je pro seniora zátěží, lepší je kořenit bylinkami

30. listopad 2016

Ve stáří hůře rozeznáváme chutě, méně jíme, obvykle více solíme. Kvůli problémům s chrupem obtížněji kousáme a polykáme. To vše se projevuje v celkovém stavu zažívání. Jak poznáme, že je životospráva seniora špatná? Jaké potraviny by měli senioři jíst a pít, a co naopak vynechat?

„V zásadách správné výživy se zdravý senior příliš neliší od lidí mladšího a středního věku. Důležité je zohlednit jeho denní příjem, aktivitu a zdravotní stav. Podle Světové zdravotnické organizace se dostáváme do seniorského věku okolo 65 let. Už od 50. roku života bychom se ale měli zabývat budoucností našeho stravování,“ radí Olga Plačková, vedoucí nutriční terapeutka Vítkovické nemocnice v Ostravě.

Strava seniorů je ovlivněna mnoha faktory. Při výběru potravin dávají přednost kvantitě před kvalitou, stravují se nepravidelně a mají snížený příjem tekutin. Ovlivňuje je také finanční stránka. Osamělý senior pak sklouzává do situace, kdy večeří bílý rohlík s nízkotučným jogurtem koupeným ve slevě. To je samozřejmě špatně.

Jak poznáme, že je životospráva seniora nevhodná?

Podvýživa vzhledově poznat nelze, podvyživený může být i člověk na první pohled obézní. Každý by měl vnímat varovné signály svého organismu. Dá se říct, že zdravému seniorovi není důvod nějaký pokrm zakazovat. Takový přístup souvisí až s přidruženými onemocněními. V seniorském věku je vhodné vynechat smažení, nejzdravější úpravou pokrmu je vaření, dušení a pečení v páře.

„Doporučuji omezovat sůl, pro organismus je zátěží. Senioři často konzumují tavené sýry a polotovary, které obsahují sůl v nadbytečné míře. Lepší je kořenit bylinkami – do polévky můžou použít libeček, petržel či saturejku. Vyhýbat by se měli ostrým, pálivým jídlům a dráždivým kořením jako kari, zázvor a kurkuma,“ říká Olga Plačková.

Špagety (ilustrační foto)

Naopak tučné potraviny je vhodné úplně nevynechávat, protože vitaminy A, D, E a K jsou rozpustné právě v tucích. Zeleninový salát, obsahující tyto vitaminy, je dobré zakápnout kávovou lžičkou panenského olivového oleje. Do polévky se hodí nedávat zásmažku, ale přidat kvalitní tuk do hotového pokrmu. Mezi kvalitní tuky patří kromě olivového i řepkový olej, tj. tuky rostlinného původu.

„Důležitou součástí stravy jsou i bílkoviny. Nejvíce jich najdeme v mase, mléčných výrobcích, tvrdých sýrech. Skvělým zdrojem jsou i tvarůžky a vaječný bílek. V denní dávce to odpovídá 150 gramům masa, jednomu jogurtu a jednomu vajíčku. K tomu by měl průměrně vážící senior za den vypít dva litry tekutiny, ideálně čisté vody nebo zředěného džusu,“ dodává Olga Plačková.

Léky. Kdy je užívat

Mezi nedílnou součást života seniorů bohužel patří užívání léků. Nežádoucí účinky léků v kombinaci s potravinami jsou uvedeny na příbalových letácích, při optání v lékárně nebo u ošetřujícího lékaře. U onkologické léčby se například nedoporučuje konzumace citrusových plodů.

zdraví, léky, ovoce

Obecně platí, že léky na bolest se užívají po jídle při plném žaludku, naopak léky na trávení před jídlem. Pro vyhnutí se problémům se spánkem je vhodné nejíst dvě až tři hodiny před ulehnutím do postele.

autoři: š.iva , Andrea Černá
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.