Švarná Hanka na Gruni stojí už 130 let. Domovníka tu kdysi dělal prý i Bezruč

14. září 2017

Už 130 let se turisté na trase Gruň - Bílý Kříž rádi zastavují v turistické chatě Švarná Hanka. Podle Bezruče prý paní Hana nebyla vůbec hezká, naopak jí říkal Černá Hana.

Beskydský Gruň je malebný horský hřeben. V minulosti se na něm rozkládaly zemědělské usedlosti, na stráních se pěstovalo obilí a brambory, pásly se tam krávy a ovce. Dnes je to turisty hojně navštěvované místo. K oblíbeným zastávkám na trase Gruň - Bílý Kříž patří také dřevěná chata Švarná Hanka.

„Má tři prvenství. Tím prvním je, že je nejstarší chatou v Beskydech. Druhé je, že tady působil Petr Bezruč a psal tady básničky z Gruně. A třetí, že u nás na zahradě je vlastně nejtemnější místo v České republice vhodné k pozorování hvězd,“ prozrazuje současný chatař Martin Pokorný.

Pro místní usedlíky a také pro stále častější pocestné otevřela slovenská schovanka Anna Wieliczková v dřevěné chalupě pod vrškem Kozlena „ferlok“. Prodávala v něm kořalku, pivo, slaninu a další pochutiny. Dařilo se jí, a tak koupila od pana Šiguta větší hospodářství a v budově zřídila hospodu, brzy vyhlášenou po celém okolí.

„Anně Wieliczkové říkali na Gruni Hanka. A tak v době, kdy se její hospodě nejvíce dařilo, dostal její podnik název Švarná Hanka,“ připomněl chatař.

Beskydský hřeben Gruň patřil i mezi oblíbená místa slezského básníka Petra Bezruče. Toho pojilo velké přátelství s rodinou Charbulákovou z nedalekého hotelu Charbulák. Ve Švarné Hance tak často pobýval. A v době po svém zatčení a propuštění z vězení v roce 1916 zde podle oficiálního prohlášení majitelů dělal domovníka.

Spustit audio