Tajemné objevy z dávné minulosti amatérské badatelky z Tyry

18. prosinec 2014

Při bádání nad historií místa, kde žijeme, očekáváme, že se dostaneme maximálně do časů našich prababiček. Že však můžeme učniti objev možná ještě z doby předkřesťanské, to se poštěstí málokomu.

Každý by měl vědět, odkud je. Není nic krásnějšího než umět a znát co nejvíce o místě, kterému říkáme domov. Domov totiž máme jen jeden.

Takový nápis stojí v pamětní knize občanského sdružení Tyra. Napsal jej tam jeden z návštěvníků jejich první výstavy. A Eva Haltofová, místní zanícená badatelka, si ta slova často připomíná.

Dnes se společně s ní vydáme za jejich největším a bezesporu také nejtěžším objevem, který je zaměstnává už sedm let. Je to obrovský kámen s podivnými obrazci.

V dávných dobách patřilo celé úzké údolí mezi kopci Kozinec, Ostrý a Javorový říčce Tyrce. Ta se tady rozlévala a měnila si koryto po každé větší povodni. Dnes je spoutaná v regulovaném toku, v údolí vyrostlo centrum obce a mnoho starých osad na kopcích zaniklo. A my můžeme jen tušit, že se mohly kdysi na stráních dít opravdu zvláštní věci.

Jsme jen amatérští badatelé, přiznala Eva Haltofová. Ale o to více jsou zapálení pro svůj objev předkřesťanské astronomické pozorovatelny. A snaží se pátrat stále dále a dosáhnout také uznání a potvrzení ve vědeckých kruzích.

Doufejme, že se jim podaří rozluštit záhadu tohoto místa a dosáhnout také vědeckého uznání jejich teorie o keltské astronomické pozorovatelně.

Odpovědi na řadu tajemných otázek si poslechněte v magazínu Křížem krajem, jehož zvukový záznam najdete v úvodu článku (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘). Tento i další záznamy pořadu pak najdete v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.