Technické muzeum v Petřvaldu se mění na medový ráj. Začíná tam výstava o včelách

30. květen 2017

Přírodu na dotek můžete od dnešního dne zažít v Technickém muzeu v Petřvaldu. Místo pachu benzínu a oleje vás pohltí vůně rozkvetlých luk a medu. Začíná tam interaktivní výstava věnovaná včelám. Co na ní všechno uvidíte, o tom jsme hovořili s kurátorkou výstavy Danielou Podstawkovou z Muzea Těšínska.

Výstava už je určitě připravena, jak vypadá?

Ano, výstava už je připravená. Funkčně jsme ji rozdělili do dvou částí. První se týká včelařství, kde je spousta zajímavostí o chovu včel a o významu včel pro člověka. Druhá část se věnuje spíše samotné včele jako živočišnému druhu. A to všechno je proloženo spoustou exponátů a interaktivních prvků.

Výstava se jmenuje Dotkni se přírody. Znamená to, že dotýkat se je povoleno?

Ano a nejen povoleno, je to přímo doporučeno, protože většina našich exponátů je umístěna takovým způsobem, aby si je návštěvníci mohli nejen prohlédnout z bezprostřední blízkosti, ale také ohmatat či přímo vyzkoušet.

V popisku k výstavě navíc uvádíte, že je určena také lidem se zdravotním postižením. Jakým způsobem?

Vzhledem k tomu, že výstava je finančně podpořena Moravskoslezským krajem, tak jsme vyvinuli maximální úsilí, abychom zapojili co největší spektrum možných cílových návštěvníků. Většina popisek je tak opatřena Braillovým písmem, je možno využít informací nahraných na čtečce. Kromě toho každý návštěvník může zapojit ostatní smysly – návštěvní síň je ozvučená bzučením včel a provoněná nejrůznějšími medovými extrakty.

autoři: hup , Romana Kubicová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.