Téma pravdy, lži a přetvářky otevírá ode dneška festival Bezručova Opava

3. září 2015

Opavou bude ode dneška znít heslo "Pravda vítězí!" Právě takový podtitul totiž vybrali pořadatelé pro další ročník festivalu Bezručova Opava, který je už 58 let neodmyslitelnou součástí babího léta ve městě.

Letošní přehlídka je inspirovaná hledáním pravdy a různými druhy lží a přetvářek. Program slavnostně vypukne dnes v podvečer opavském kostele sv. Václava.

„Kostel svatého Václava je úchvatný, sedm set let starý prostor, ve kterém pravidelně Bezručovu Opavu zahajujeme. Je to festival, který bude trvat celý měsíc – obnáší asi 70 akcí ze všech uměleckých žánrů a druhů,“ popisuje dramaturg Petr Rotrekl.

Při tvorbě letošního programu se docela zapotil. Na začátku se totiž inspiroval výročím upálení mistra Jana Husa. Kromě něj ale festival představí i další osobnosti spjaté s hledáním pravdy – například Johanku z Arku, Dante Alighieriho, Karla Kryla nebo třeba Sherlocka Holmese.

„Budeme se bavit nejen o pravdě a třeba někdy o vyděšení z pravdy, ale třeba také o lži, přetvářce, mystifikaci, fikci. A to nejen v historii, ve společenských nebo mezilidských vztazích, individuálních osudech, jestli jsme schopni si sami připustit pravdu,“ přemítá dramaturg.

Program Bezručovy Opavy tak netvoří jen divadlo, hudba nebo filmy na téma pravdy, ale i škola kouzel, ochutnávka vín nebo i sportovní klání.

„Zařadili jsme také Opavskou míli devátého devátý a budeme mít také tenisový turnaj Backhand Bezruč s Jaroslavem Duškem, ale zároveň máme i výplaz na Lysou horu tak jako Petr Bezruč, který to údajně v 86 letech ještě absolvoval,“ dodává Rotrekl.


Bezručova Opava patří k nejstarším kulturním festivalům na území České republiky. Nabízí pestrou škálu všech uměleckých druhů – literaturu, výtvarné umění, divadlo, film, hudbu. Každoročně festival naplňuje ve svém programu předem stanovené téma.
Zdroj: opava-city.cz

K dalším zajímavostem bude patřit i páteční otevření zdigitalizovaného kina v Hradci nad Moravicí. První filmy tam totiž osobně uvede oscarový režisér Jiří Menzel. Za zmínku stojí také opavská premiéra zážitkového promítání Cinema royal nebo velkolepý program na téma husitství.

„V Městských sadech v Opavě bude probíhat takový multižánrový pořad – hudba, tanec, ukázky vojenského umění té doby, ale především myšlenky a odkaz mistra Jana Husa, aktuální v řekněme zábavní a i v edukativní podobě,“ zve na celodenní sobotní program dramaturg festivalu Petr Rotrekl.

Celý kulturní maraton odstartuje dnes společná vernisáž čtyř výstav v Domě umění, které potrvají i po skončení festivalu.

Plakát Bezručova Opava 2015
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio