Těšínské gymnázium slaví 95 let. Radosti i starosti studentů jsou ale pořád stejné

2. červen 2016

Gymnázium v Českém Těšíně slaví 95 let svého trvání. Na dávné časy zavzpomínáme se dvěma absolventy, kteří maturovali před 65 lety. A také se dozvíme, čím žije gymnázium dnes.

Škola s téměř rodinnou atmosférou, zdravícími studenty, vstřícnými profesory, usměvavými kuchařkami a hlavně s tradicí a prestižním vzděláváním. To je gymnázium v Českém Těšíně.

Jeho historie sahá až do roku 1921, kdy bylo založeno pod jménem České reformní reálné gymnasium Slezské matice osvěty lidové v Českém Těšíně. První studenti chodili ještě do panského úřednického domu č. 8 v dnešních Masarykových sadech. Až v roce 1935 se dočkalo moderní funkcionalistické budovy, ve které sídlí dodnes.

Jednoduchými počty zjistíme, že letos si pedagogové, studenti i absolventi školy připomenou už 95 let trvání gymnázia. Přípravy na oslavy, které vypuknou 17. června a potrvají celý víkend, jsou v plném proudu. Chystají se na ně třeba i dva maturanti z roku 1951, se kterými jsme si o jejich školních létech povídali.

Poslechněte si záznam našeho magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘). Dozvíte se třeba také, jaké nové jméno si tato vzdělávací instituce nadělí k narozeninám.

Spustit audio