Třinecké kino Kosmos slaví 50. narozeniny. Ve své době bylo nejmodernější u nás

20. listopad 2017

Byla to velká sláva, když v únoru roku 1968 přišli poprvé Třinečané do zbrusu nového kina s hrdým názvem Kosmos. Novinové titulky tehdy hlásily, že to, co mají v Třinci, nenajdete ani v Praze. Pouze v Kuvajtu. Plastický zvuk, více než 500 míst a klimatizaci jako pro tropy.

Že je kino Kosmos už padesátileté, na první pohled asi nepoznáte. Jen ve vestibulu stojí takový promítací dědeček. „Je to promítací zařízení, které se používalo do roku 2010. Filmy tehdy chodily na několika pásech a promítači museli kotouče včas vyměňovat, aby nevznikla nějaká prodleva,“ říká Kateřina Moškořová, ekonomka kina.

Promítací stroj sloužil do roku 2010

Nejde ale o úplně první promítací stroj, který v kině sloužil. „Úplně na počátku se používaly uhlíkové promítačky, ale z bezpečnostních důvodů, protože u nich hrozilo vysoké riziko požáru, byly velmi rychle vyměněny,“ dodává Moškořová.

První film se v kině Kosmos promítal 25. února 1968 a byl to snímek Vojna a mír. „Sál byl úplně plný, to znamená, že bylo zaplněno 574 míst,“ připomíná pracovnice kina Tereza Vlčková.

Kino bylo ve své době velmi ojedinělé. „Je to vítězný soutěžní projekt inženýrů Bařuty a Dařicha z Bratislavy. Kino mělo nejmodernější zvukové stereo zařízení, půdorys kinosálu byl vytvořen pro 574 diváků. Má tvar sférického trojúhelníku s vysokým převýšením, což umožňuje tu dobrou viditelnost. Klimatizace byla automatická, dimenzovaná jako pro tropy se současným vlhčením vzduchu,“ připomíná technické údaje Tereza Vlčková.

S oslavami 50. narozenin svého kina začali v Třinci už v říjnu. Leccos se ale ještě chystá. Ještě do Vánoc čeká návštěvníky v rámci oslav předvánoční den v kině a filmový maraton se superhrdiny. Na únor je pak naplánován den s českým filmem a celé oslavy vyvrcholí v sobotu 24. února 2018.

Promítací plátno třineckého kina
Spustit audio