Trio Tekke & Dave De Rose: Reggetika ve stavu vytržení

Fusion, crossover, směs, melange, mix - pořád se bavíme o jednom a tom samém: hudbě beroucí globální propojení jako výzvu i důvod nerespektovat hranice kultur, stylů a žánrů, byť byste, jako skupina Trio Tekke, pocházeli z Kypru a vyšli ze zcela specifického prostředí řecké národní hudby rembetiko.

S tím Kyprem to ale není zas tak horké: zpěváci, loutnisté, kytaristi a programátoři Antonis Antoniou a Lefteris Moumtzis odsud sice pocházejí, žijí ovšem v Londýně. Baskytarista Colin Somervell je Angličan s chilskými kořeny a hostující bubeník Dave De Rose pochází z Říma. Na prvních dvou albech moderně zaměřených na tradiční rembetiko nehrál, s potřebou tria skládat vlastní písně a zdůraznit rytmiku a s vědomím, jak hodně si ho považují malijská zpěvačka Rokia Traoré nebo Jamie Cullum, byl ale přizván a ukazuje se to jako šťastný nápad. Zvlášť když se Trio Tekke rozhodlo do svého crossoveru přidat další inspirace: reggae, psychedelický bluesrock, jazz nebo cumbii. Výsledek nazvali reggetika, což sice nezní nijak originálně, album Zivo ale budete poslouchat s napětím a ještě si u něho zatančíte.

Ve stavu vytržení – tedy alespoň to tak tvrdí členové skupiny – byste ze sebe nadšením měli vydat pouze výkřik: ziva! Abstinenti s tím možná ale budou mít problém: ziva je zkráceně zivana neboli kyperská brandy, vyráběná na ostrově od 15. století.

Na albu se vám dostane i dalšího ponaučení: zvednete-li se od země jako blázniví ptáci, vězte, že vám namísto brandy někdo podstrčil pořádného jointa.

Spustit audio