Třísetletou historii kapucínů ve Fulneku ukončila StB. I to vám ukáže výstava v kostele

27. leden 2016

V kapucínském kostele svatého Josefa ve Fulneku na Novojičínsku je k vidění výstava pojmenovaná Dům v zahradě Páně. Návštěvníka provede historií fulneckého řeholního řádu dlouhou tři staletí.

Návštěvník se dozví o příchodu prvních bratří, soupeření se sousedními augustiniány a taky násilné likvidaci konventu Státní bezpečností. Výstavu připravilo Muzeum Novojičínska.

„Takovým markantním rysem toho roucha je dlouhá kapuce a je to v podstatě takový signifikantní znak řádu, podle kterého v Itálii na počátku 16. století v podstatě dostali i svůj název,“ vysvětluje u vystaveného roucha Zdeněk Orlita z Muzea Novojičínska.

Důležitým doplňkem byl velký růženec, který kapucíni nosili vetknutý za cingulum, tedy provazový pás.

Poslední Mohykán otec Wolfram

Výstava je rozdělena na textovou část a na tu trojrozměrnou. V té textové části by měla návštěvníka seznámit s historií, působením a taky se zánikem kapucínské řeholní komunity ve městě.

„Bylo zajímavé, že tady byli nějací starousedlíci, kteří vzpomínají na to, když to tady ještě fungovalo. A vzpomínají i na posledního kapucína, který tady byl. To byl ten Prochaska,“ dodává bývalý průvodce v kostele Milan Raška.

Otce Wolframa Prochasku tam najdete na několika fotografiích. S bohatým plnovousem, v doprovodu vlčáka. I jeho příběh na výstavě najdete a uslyšíte o něm i v magazínu Křížem krajem – viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'.

Spustit audio