Troubení, střelba a nakonec i pocta ulovené zvěři. To vše provází myslivecké hony

13. říjen 2015

Podzimní soboty jsou pro myslivce tradičně ve znamení společných honů. Ve výše položených oblastech se loví především černá zvěř a v nížinách zajíci a bažanti.

Troubení borlice, střelba i následná slavnostní pocta ulovené zvěři, to vše provází tradiční podzimní myslivecké hony. Mezi myslivce ze Staré Bělé a jejich hosty se tentokrát dostala i jedna netradiční zbraň – rozhlasový mikrofon.

Podzimní hon v revíru okolo obce Stará Bělá byl právě zahájen. Honci mohou být oblečeni různě, nejlépe v reflexních vestách, myslivci si ale na pole a do lesa vykračují ve svátečním. Lovná zvěř, tady především bažant a zajíc, se zatím skrývá v hustých křovinách...

Když už je pak po všem, před mysliveckou chatou ve čtverci ohraničeném smrkovými větvemi leží zajíci i bažanti. V rozích hoří malé ohně a trubač troubí ukončení lovu. Pak následuje Halali. Myslivci se právě chystají vzdát poctu ulovené zvěři.

Myslivci chodí na podzimní hony, aby si užili lovu, krásy přírody, dobrých vztahů s kamarády a také, aby si ulovili nějakého toho bažanta nebo zajíce. Ovšem bažanti i zajíci se střílejí z brokovnice, a když je to rána příliš zblízka, tak se může stát, že těch broků je v bažantovi tolik jako kostiček v kaprovi.

Trubači na žádném správném mysliveckém veletrhu nemohou chybět

Na hon, za myslivci ze Staré Bělé, jste zváni prostřednictvím našeho rozhlasového magazínu Křížem krajem – záznam pořadu najdete po odvysílání v iRadiu nebo zde (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

autor: Artur Kubica
Spustit audio