Učebny tam vypadají jako kuchyň nebo obývák a když to studenti potřebují, můžou si jít lehnout nebo dostanou masáž

6. únor 2017

Už tři roky funguje v Krnově střední škola, kde se studenti učí vařit, uklízet a když to potřebují, dostanou od asistentky třeba i profesionální masáž. Praktickou školu provozuje Slezská diakonie, která v ní vzdělává žáky se speciálními potřebami nebo různými druhy postižení.

Jednoletý nebo dvouletý obor tam momentálně studuje 12 mladých lidí. Co všechno se ve škole už naučili, to ukázali i na nedávném Dni otevřených dveří. A my jsme byli u toho. Poslechněte si naši reportáž.

„Jde hlavně o praktickou věc, kde se děti učí hlavně samoobslužnosti, postarat se sami o sebe. Od oloupání jablka, oškrabání brambor, po zamíchání nějaké pomazánky,“ vysvětluje školní asistentka Zuzana Kupcová. Právě dohlíží na děti, které chystají pro návštěvníky jednohubky. „Dělají i větší věci. Usmaží řízek, uvaří polévku. Prostě celý oběd,“ dodává.

Studenty školy jsou převážně absolventi základních škol speciálních. „Myšlenkou je, aby i tyto děti měly možnost rozvíjet své schopnosti a dovednosti, které by mohly maximálně uplatnit ve svém praktickém životě,“ říká ředitel škol Slezské diakonie Krnov Radovan Vladík.

Podle něj jako jediní nabízejí ucelený vzdělávací systém pro děti, které mají mentální postižení a přidružené vady. „A to vlastně od mateřské školy až po střední školu praktickou,“ doplňuje ředitel.

Kromě Krnova zajišťuje Slezská diakonie vzdělávání studentů se zvláštními potřebami ještě také v Českém Těšíně a na jeho odloučených pracovištích v Karviné, Bohumíně a Ostravě.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio