Ukovat za minutu obyčejný hřebík vyžaduje letité zkušenosti

11. srpen 2015

Mlýnská dolina v Rožnově pod Radhoštěm je po celý rok, ale hlavně teď o prázdninách, cílem rodinných výletů. Staří i mladí a dokonce i ti maličcí tady mohou uvidět spoustu zajímavých profesí. V kovárně, jejíž výheň je poháněna vodním kolem, pracuje šedesátiletý rychlý a hbitý kovář Jiří Novák.

Ukazuje, co všechno se dá z kusu železa ukovat. Pro diváky, je to atrakce, pro znalce, nebo kutila příležitost podívat se pod kovářskou pokličku a něčemu se přiučit.

Málokoho ale zajímá, co je zač ten, který staré řemeslo předvádí. A to byla výzva pro nás. Natáčeli jsme se zajímavým mistrem kovářského řemesla Jiřím Novákem z Prostřední Bečvy, který má svůj sen, že až jednou půjde do důchodu, pustí se konečně naplno do své kovářské praxe doma.

Kovář Jiří Novák ukazuje návštěvníkům muzea, jak se vyráběly třeba podkovy pro koně. Je to velmi bohatá koňská obuvnická konfekce, početné množství různých velkostí, podkovy zimní, letní, jezdecké, pracovní i pro koníky s vadou kopyta.

Vykovat si krásný historický hřebík z kusu ocelové kulatiny, prý je jednoduché, ale chce to fortel a zkušenosti. Musíte vědět, jak těžké kladivo si na to vzít, kolik úderů je třeba, jak nahřát materiál a hlavně, kolik času máte na to, aby se dílo podařilo, železo nezchladlo a nebyly při práci zbytečné prostoje.

Rozhovor s kovářem Jiřím Novákem si poslechněte v záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio