Únorové tuhé mrazy vyčarovaly v Karlově Studánce vysokou ledovou homoli

12. březen 2018

Karlova Studánka v Jeseníkách je malebná obec v každém ročním období. Zima jí ovšem dává nádech doslova pohádkového městečka. Lázeňští hosté i turisté každý rok netrpělivě čekají na pořádné mrazy, které vykouzlí z místního vodotrysku uprostřed malého jezírka vysokou ledovou homoli.

Ledová homole se ve slunci jiskřivě třpytí v odstínech od bílé, přes tyrkysovou až po nádech modré. V noci je podívaná ještě barevnější, protože homoli osvětlují barevné reflektory. Vytváří tak téměř pohádkový výjev. Od návštěvníků si každoročně vyslouží různá jména, od prostého vodotrysku, přes ledotrysk až po rampouch.

Ať žije zapomětlivost

Zimní ledovou homoli má na svědomí docela obyčejný vodotrysk, který po většinu roku nenápadně stříká v jezírku v centru Karlovy Studánky. Před lety ale jeden údržbář zapomněl na zimu zavřít přívod vody a jedinečná atrakce byla na světě. Lidi fascinovalo dílo přírody, kterému napomohla lidská zapomnětlivost. Od té doby mají všichni údržbáři v popisu práce zapomenout na zimu u tohoto vodotrysku utáhnout kohoutek.

Homoli ledu stojí za to vidět nejen ve dne, ale také v noci

Letošní zimu to už vypadalo, že homole nebude příliš vysoká. S příchodem únorových mrazů ale narostla do pěkné výšky. A voda jejím středem stále tryská ven, pomalu stéká po vnějších stranách, čímž vytváří další strukturované ledové nánosy.

Takový kolos ledu vydrží poměrně dlouho ještě v jarním období, kdy už teploty začínají být opravdu příjemné.

V sousedním Rýmařově sledují zamrzlý vodotrysk zvláště bedlivě. Říká se tam totiž, že dokud rampouch ve Studánce neroztaje, pravé jaro ještě nenastane.

Spustit audio

Související