Užívání hormonální antikoncepce čtyřnásobně zvyšuje riziko vzniku trombózy

25. leden 2017

Žilní trombóza je stav, kdy v cévách vzniká krevní sraženina zvaná trombus. Může způsobit zdravotní komplikace a mít různé příčiny. Ročně se objevuje u jednoho či dvou lidí z tisíce. Nebezpečné ale je, že navenek nemusí být na první pohled viditelná. Vznik trombózy se v posledních letech zmiňuje i v souvislosti s užíváním hormonální antikoncepce. Je pro náš žilní systém opravdu nevhodná? A existuje proti trombóze účinná prevence?

Vnější příznaky trombózy jsou z 90 procent na dolních končetinách. Při trombóze je snížen odtok krve, což se projevuje otoky a bolestmi. Ženy a dívky by měly tyto příznaky nepodcenit, v případě jejich výskytu si je spojit s trombózou a hormonální antikoncepcí jakožto příčinou. Trombóza může vzniknout v tepnách, žílách, nebo se projevit jako plicní embolie. Některé trombózy bohužel probíhají i zcela bezpříznakově, nejčastěji u onkologických pacientů.

Hormonální antikoncepci užívá více než sto milionů žen po celém světě. Jaká je tedy spojitost antikoncepce a trombózy? „Hormonální antikoncepce ovlivňuje systém krevního srážení. Za prvé zvyšuje faktory vedoucí k vytvoření krevní sraženiny, za druhé ovlivňuje tzv. inhibitory bránící krevnímu srážení, a za třetí ovlivňuje systém, který rozpouští krevní sraženinu. Výsledkem je zvýšená krevní srážlivost,“ vysvětluje doktor Martin Brejcha, primář Hematologického oddělení Komplexního onkologického centra v Novém Jičíně.

Nejčastěji užívaná antikoncepce má dvě složky – estrogenní a gestagenní. Za zvýšenou krevní srážlivost můžou estrogeny. Antikoncepce se začala užívat v 60. letech minulého století, kdy se ještě o rizicích trombózy pravděpodobně nevědělo. Dnes už existuje antikoncepce, která obsahuje pouze gestageny a je vhodná pro ženy s vysokými riziky vzniku trombózy či pro ty, které trombózu již prodělaly.

Vhodnou antikoncepcí je nitroděložní tělísko

„Gestagenní antikoncepce má ale i svá negativa. Nejčastěji se vyskytuje v tabletkách nebo injekcích. U tablet se musí přísně dodržovat čas požívání, stačí opomenutí o tři hodiny a tableta již není účinná. Nežádoucím jevem je také zvýšená chuť jídlu a s tím související narůstající váha, riziko vzniku akné nebo osteoporózy. Naopak velmi bezpečná gestagenní antikoncepce je nitroděložní tělísko, kde hormony působí pouze lokálně,“ podotýká Brejcha.

Užívání hormonální antikoncepce čtyřnásobně zvyšuje riziko vzniku trombózy. U některých žen je toto riziko ještě vyšší, pokud jsou kuřačky nebo mají nadváhu. Riziko stoupá také s věkem. Neznamená to, že by antikoncepci neměly užívat vůbec, musí být ale lékařem o této situaci zvýšeného rizika informovány.

Největší riziko vzniku trombózy je u aktivních kuřáků, kteří vykouří více než 15 cigaret za den. U tepenné trombózy zvyšuje riziko kromě kouření také vysoký tlak, cukrovka či vysoká hladina cholesterolu. U žilní trombózy není hlavním rizikem poškození cévy, ale zpomalení toku. Příčinou bývá znehybnění končetin po úrazech, operacích nebo při dlouhém cestování.

„Důvodem, proč při cestování dochází ke zvýšenému riziku vzniku trombózy, je kromě dlouhého sezení i nedostatek tekutin. Pitný režim je přitom nesmírně důležitý. Kdo si ale cestu zpříjemňuje pitím alkoholu, nedělá dobře. Alkohol vede pouze k další dehydrataci,“ dodává k možným příčinám vzniku trombózy primář Brejcha.

autoři: š.iva , Andrea Černá
Spustit audio