V 95 letech je legionář a četař ve výslužbě Mikuláš Ganišin příkladem pro ostatní

28. listopad 2017

Východní frontu, od Dukly po Prahu, pamatuje z posledních let druhé světové války legionář a válečný veterán Mikuláš Ganišin, který před pár dny oslavil ve zdraví v obci Lučina 95 let.

Válečný veterán Mikuláš Ganišin z Lučiny patří ve svých 95 letech mezi nemnoho přímých pamětníků 2. světové války, kteří dosud žijí v našem kraji. Legionář, četař ve výslužbě, strávil sedm měsíců na východní frontě, kde se účastnil bojů od Dukly po Prahu.

Rodák ze Slovenska přijel po válce budovat na Ostravsko Žermanickou přehradu, kde se v její blízkosti usadil i s rodinou v obci Lučina. Pochlubit se může čtyřmi dcerami a také dohromady už třinácti vnoučaty a pravnoučaty.

Přes nelehký osud a těžkou práci, kterou celý život vykonával, se Mikuláš Ganišin těší dobrému zdraví a je stále činorodý. Kromě pravidelného cvičení a každodenních procházek Lučinou, kde žije, se i ve svém požehnaném věku účastní besed ve školách nebo pietních akcí pořádaných Československou obcí legionářskou.

Válečný veterán Mikuláš Ganišin z Lučiny
autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.