V Bruntále chtějí připomenout opomíjené cenné stavby

4. prosinec 2015

Originální detaily v omítkách interiéru, secesní motivy na fasádě nebo staré hrázdění. To jsou důvody, kvůli kterým by si člověk měl zapamatovat Mildnerovu vilu v centru Bruntálu. Cenné historické stavby města teď propaguje Klub Za starý Bruntál.

Mildnerova vila v centru Bruntálu byla kdysi rodinným a firemním sídlem bruntálského stavitele Roberta Mildnera. O historickém domu ale najdete ve městě jen minimum informací. Klub Za starý Bruntál se rozhodl vydat sérii speciálních letáků. Cennou vilu i další staré opomíjené stavby chce lidem více připomenout.

„Zajímavé jsou samozřejmě secesní prvky na fasádě, pak jsou tady artefakty stavitele, příložník, plány, je to krásně udělané,“ ukazuje před Mildnerovou vilou pod bruntálskou výpadovkou směrem na Olomouc Pavel Rapušák z Klubu Za starý Bruntál.

Tutéž stavbu má Pavel Rapušák na letáčku nebo v brožurce, kterou drží v ruce. „Jsou tady domy, které mají svůj název, jako je Mildnerova vila, ale nikdo neví, kdo je Mildner. I v těch materiálech, které jsou oficiálně ve městě, je o ní jen krátce napsáno. Tak jsem přemýšlel, jak to lidem trošku přiblížit a vymyslel jsem celou sérii takových jednoduchých skládaček,“ vysvětluje.

Více se o opomíjených stavbách Bruntálu dovíte v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.