V Českém Těšíně vzniká nový klub z bývalé továrny. Brusírna má být pro všechny generace

31. březen 2016

Skupina nadšenců a členů motorkářského spolku z Českého Těšína navlékla montérky a pracovní rukavice. Bývalou továrnu předělávají na klub, který nabídne kulturní i sportovní azyl všem generacím. V Tovární ulici tak pomalu začíná fungovat takzvaná Brusírna, která kromě hudebních a divadelních zkušeben ukrývá i posilovnu.

Některé místnosti jsou ještě hodně syrové. Ze zdí čouhají dráty a je vidět, že práce je tady ještě spousta. Jakub s Kamilem například řeší, jak vyklidit jednu z místností, která je plná cihel.

„Když vidím tady tuhle, tak nás čeká asi ještě hodně práce ohledně vyvážek,“ říká Kamil, člen klubu a dobrovolník. „Samozřejmě si myslím, že je to dobrá zkušenost, člověk k tomu má potom jiný vztah, než když přijde k udělané práci,“ těší se na klub podle svých představ.

„Koukám se na to s nadějí v oku, že to opravdu do prázdnin stihneme,“ sleduje vyklízení Petr Sutorý, předseda motorkářského spolku. „Tady už je to vyklizeno, podlaha je umytá, takže jde krásně vidět dekor. Chceme maximálně využít toho, že je to stará továrna a aby ten duch toho, co se tady dříve dělalo, stále zůstal,“ přeje si Sutorý.

V prostorách Brusírny plánuje například volnočasovou dílnu nebo tančírnu. „Zatím je to stále skladiště, jsou tady posilovací stroje, některé rekvizity, protože část našich členů hraje externě v Těšínském divadle nebo v ochotnických souborech,“ dodává Sutorý.

Zajímavou minulost mají také cvičební stroje. Většinou jsou funkční, některé však čeká oprava. „Podařilo se nám je získat zajímavou cestou od americké armády, která je používala v Pákistánu,“ prozrazuje šéf motorkářského spolku.

Více se o českotěšínské Brusírně dovíte v magazínu Křížem krajem - viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'.

Šermíři
autor: stj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.