V Dolní Lomné mají nové zážitkové centrum. Ursus cílí na poznání beskydské přírody

23. červen 2015

Víte, kde potkáte stokilové medvědy? Dvě beskydské šelmy vyřezané z dubu vítají návštěvníky nového zážitkového centra Ursus v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku. Turistická atrakce cílí na Beskydy a poznání přírody.

V Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku je nová turistická atrakce. Zážitkové centrum Ursus nese jméno po velké beskydské šelmě, tedy medvědovi. Výletníkům nabízí naučné expozice vevnitř a taky interaktivní zahradu. Beskydy a horskou přírodu chce lidem představit především hravě.

„Ursus v latině znamená medvěd, medvěda máme i v našem logu, respektive u brány budou návštěvníky vítat dva medvídci,“ říká šéfka celého podniku Jana Karpecká.

Ve středisku vybudovali zážitkovou zahradu a taky interaktivní expozici uvnitř včetně unikátního 3D modelu beskydských hor nebo překvapení v jeskyni.

„Návštěvníci se mohou těšit na spoustu zajímavostí v podobě audiovizuálních prvků a interaktivních expozic. Formou příběhů vyprávějí o tom, jak vznikaly Beskydy, seznamují je s místní faunou a flórou a především pak s významem vody,“ dodává Karpecká.

V areálu najdete také třeba dřevěnou stezku zručnosti, můstky a kůly, na kterých se prochází, pocitový chodník a řadu dalších atrakcí.

Čtěte také

„Před námi je sekce balanční, vzadu jsou hmatové schránky, kde na návštěvníka čeká překvapení. Sekce, které jsou v zahradě, jsou detailněji rozpracovány ve vnitřních expozicích,“ doplňuje šéfka centra.

V zahradě natrefíte také na ptačí zónu s ptačí věží nebo ptačí chýší. „A v té ptačí chýši budou umístěna hnízdiště vybraných druhů beskydské ptačí říše,“ uzavírá Jana Karpecká.

Více se o novém zážitkovém centru Ursus dovíte při poslechu záznamu našeho magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.