V Dolní Lomné vzniká nová turistická atrakce Stezka zbojníků

16. duben 2015

Podle zkazky se v krajině poblíž Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku nacházejí tajemné zbojnické díry s pokladem. Jednoho zbojníka už o prázdninách vystopujete přímo v centru této malé beskydské vesnice.

Jmenuje se Targolik, byl prý silný chlap, který se ničeho nebál a který svedl trhat železné řetězy. Kromě toho byl zbojník a někde u Dolní Lomné po něm zůstal ukrytý poklad. Věřit téhle zbojnické legendě nemusíte, každopádně právě na ní staví obec novou atrakci pro turisty. Na letní sezonu připravuje takzvanou Stezku zbojníků.

„Budou tam řezby na prohlížení, informační tabule, bude tam Ondrášova čítanka,“ říká místostarosta Dolní Lomné Pavel Boháč. „Tady, poblíž obecního úřadu bude soustředěno to centrum, informace. A některé další věci už by mohly směřovat do terénu, do lesa, aby lidé mohli poznávat místa, kde se kdysi skutečně zbojníci pohybovali a žili.“

A pravděpodobně i lomňanský zbojník Targolik. Jak se zrodilo to jméno, které zní poněkud zvláštně? „Targolik, čili člověk, který se nerozpakoval něco roztrhnout, aby dosáhl toho svého cíle,“ vysvětluje místostarosta. Takže slovní základ je trhání, v místním nářečí.

Šli jsme se ale na obecní úřad ještě zeptat paní Haliny Želinové, jestli zná Targolika, případně jiného zbojníka. „Myslím, že brával bohatým a dával chudým,“ odpovídá bez většího zaváhání a bere do ruky složku papírů. „Je to od slova trhat a dokázal trhat i řetězy.“

Podle legendy to byl chlap jako hora, který měl síly tolik, že se nikoho ani ničeho nebál. Podle legendy ho chránila kouzelná moc. „Odrážely se od něho kulky, které na něho vystřelovali portáši, horští četníci,“ přibližuje paní Želinová.

Jak dodává Pavel Boháč, po Targolikovi údajně zbyl nějaký hodně vzácný, velký poklad zlatých mincí a stříbrných věcí. „Zakopal to někde na Jelitově, to je takový horský hřeben až v Horní Lomné,“ říká místostarosta.

Více se o zbojnících v Dolní Lomné i o připravované turistické atrakci dovíte poslechem záznamu našeho magazínu Křížem krajem, který spustíte kliknutím na odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Tento i další díly pořadu pak najdete také v iRadiu.

Spustit audio