V Dolních Životicích na Opavsku si lidé mohou zasadit Strom naší rodiny

16. březen 2017

V Dolních Životicích na Opavsku roste jedno neobvyklé stromořadí. Asi 800 metrů dlouhou alej na Kostelíkové ulici totiž tvoří stromy, které z velké části vlastnoručně zasadily rodiny žijící v obci. Což dokládá i tabulka s číslem a jménem konkrétní rodiny na každém stromě. A další zájemci se mohou přidat i letos. Za hezkou tradicí, která začala před 4 lety, přitom stál docela obyčejný a praktický důvod. Ten už nám objasní starosta Dolních Životic Jaroslav Vaněk (ODS).

Pane starosto, jak tedy vznikla akce Strom naší rodiny?

V době, kdy jsme se rozhodli, že rekonstrukci aleje provedeme vlastními silami, jsem přišel s nápadem, který jsem odkoukal z Olomouce, že si každá rodina vysadí svůj strom. Aby i po několika desetiletích měla pocit, že po ní něco zůstalo. A projevený zájem mě překvapil.

Kolik stromů už za ty čtyři roky dolnoživotické rodiny vysázely?

Máme za sebou dvě etapy, vysadili jsme celkem 40 stromů – 20 lip a 20 jírovců. Mezi rodinami s malými dětmi je enormní zájem o jírovce, protože kaštany se u nás tradičně sbírají. Lípy pak vysazují především rodiny se staršími lidmi. Ale zájem je obrovský.


Jak takové sázení vlastně vypadá, to už si poslechněte v záznamu rozhovoru – viz odkaz v úvodu článku.

autoři: Petr Soukup , Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.