V Havířově vaří konopné pivo. Účinky THC ale nečekejte

12. červen 2015
Dobré odpoledne

Zvykli jsme si už na ledasco. Pivo černé, pivo chutnající po ovoci. Ale aby bylo výrazně zelené a hořké? I takové můžete letos ochutnat.

Kolik lidí, tolik chutí. A doby, kdy jsme nevěřícně kroutili hlavami nad zvykem našich polských sousedů, kteří si do piva lili ovocné šťávy, jsou dávno pryč. I u nás už máme zastánce sladkých ovocných piv. Ovšem drtivá většina mužů stejně zůstane věrná pravé české hořké klasice.

Uvidíme, jak obstojí letošní novinka, kterou ve svém havířovském pivovaru uvařil Miloslav Prokop. Jeho pivu totiž dodává zelenou barvu extrakt z konopí. Pokud by se ale někdo těšil na nějaké zajímavé účinky, bude zklamán.

Konopné pivo

„V pivu nemá žádné účinky, protože je to z bio technického konopí, kde může být maximálně 0,13 procent THC. Takže něco by se mohlo přihodit až tak po dvacátém pivu,“ směje se Miloslav Prokop.

S konopným pivem ale pan Prokop nepřišel náhodou. „Každý druhý kouří trávu, je to takový dnešní trend a ti mladí mají rádi něco nového, tak jsme jim tímto vyšli vstříc. Chuť má trošku po té trávě, ale jinak je to klasické pivo,“ dodává.

Dva mladé ‚ochutnavače‘ se zeleným mokem potkáváme velmi záhy. „Ještě jsme to nikdy nepili a láká nás to THC, tak to zkoušíme,“ směje se Patrik. „Je to takové nezvyklé. Ale chutná dobře a chladí,“ dodává jeho kamarád René.

Oba přiznávají, že se jejich oblíbeným pivem asi nestane. „Ale zkusit to bylo super, to určitě,“ uzavírá Patrik.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.