V hornickém muzeu na Landeku opravili 110 let starou památku

4. duben 2016

V hornickém muzeu v Ostravě-Petřkovicích vrcholí oprava jedné z nejstarších budov v areálu. Původní konírnu a pozdější stolárnu poničil v roce 2012 požár. Teď už se jí ale správě Landek Parku opět podařilo vrátit do prohlídkového okruhu.

V jedné části je nová expozice, druhá bude už brzy sloužit jako občerstvení pro návštěvníky areálu. Oprava kulturní památky přitom přišla na zhruba 13 milionů korun.

„Jen okna stála asi 1,2 milionu korun, je to všechno z masivu. Je to pod dohledem architekta Pleskota a myslím, že je to záruka, že to bude něco zvláštního,“ říká ředitel Landek Parku Lumír Plac.

Cihlová budova konírny a později stolárny je nejstarším objektem v areálu. „Dokud se v hornictví používali koně, tak budova sloužila jako konírna, poté se sem umístila stolárna. Když bylo zapotřebí sušárnu dřeva, přistavěla se sušárna,“ dodává ředitel Plac.

Budova začátkem roku 2012 vyhořela a zůstaly jen obvodové zdi. Teď se podařilo objekt opravit a zrevitalizovat, nově bude sloužit cyklistům – stojí totiž v těsné blízkosti cyklostezek.

Čtěte také

Vevnitř na první pohled zaujme třeba dřevěný strop. „To je ta výjimečnost pana Pleskota, že on vidí ty nápady v různých vylepšeních v tom, že se zachovají ty původní věci,“ upozorňuje Lumír Plac.

Dřevěný model koňského žentouru

Také tam najdete exponáty, které připomínají historii důlní dopravy. A protože jde o bývalou konírnu, uvidíte například, jak kdysi koně v dole pracovali.

Více se o kulturní památce v Landek Parku dovíte v našem magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: iha
Spustit audio