V hukvaldské oboře najdete originální dřevěnou ‚zvonkohru‘

11. leden 2016

Jak se hraje na lípu a jaký tón vydává smrkový špalek? Zjistíte to, pokud vyrazíte na výlet do hukvaldské obory. Právě v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku je nová turistická atrakce. Mohutná zvonkohra představuje stromy, které v oboře rostou.

Originální dřevěnou zvonkohru společně s kolegy vytvořil oborník Milan Koutný. Jednotlivé tóny reprezentují místní dřeviny. Vzorky listnáčů a jehličnanů zavěšené na řetízkách si můžete potěžkat a rozezvučit dřevěnou paličkou.

„Zaklepejte nejdříve na jehličnaté dřeviny, které tady jsou – je tady borovice, jedle, modřín a nejběžnější smrk. Potom dejme listnaté dřeviny, začněme od kraje – lípa, jasan, olše, buk, kaštan, dub a bříza. Celkem jedenáct, chybí tady zvuk dvanáctého javoru, ale samozřejmě těch dřevin tady v oboře roste více,“ říká oborník.

Novou atrakci pojmenovali zvonkohra a podle Milana Koutného i veřejnost a návštěvníci tomu tak říkají, protože každý ten druh dřeva má jiný tón. Jsou tady čtyři jehličnany a osm listnáčů, nejběžnější dřeviny, které v oboře rostou.

Čtěte také

„Udělali jsme to se záměrem spíš pro děti, protože tady vidíme i různé odstíny toho dřeva a kresbu dřeva, takže je to taková turistická atrakce,“ dodává Milan Koutný.

Písničku na tuto dřevěnou zvonkohru asi jen tak nezahrajete, protože dřeva nejsou pověšena podle tónů a pravděpodobně asi ani nebudou ladit.

„Musíme najít nějakého člověka, který má hudební sluch, že nám to pověsí podle tónů a Ovčáci čtveráci na tom určitě půjdou vyklepat,“ slibuje oborník.

Na Hukvaldy vás zveme v našem toulavém magazínu Křížem krajem, poslechněte si záznam pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Dřevěná 'zvonkohra' v hukvaldské oboře
Spustit audio