V kapucínském kostele ve Fulneku najdete novou návštěvnickou atrakci

28. prosinec 2015

Kombinuje kov, dřevo a keramiku a inspiraci našel v historických obrázcích starého Fulneku. Řeč je o historickém modelu města, který vyrobil výtvarník Bronislav Hrubý.

Model, který zachycuje střed městské zástavby v první polovině 18. století, je vyrobený ze tří druhů materiálu. Ze dřeva, kovu a keramiky několik měsíců vznikal v řemeslné dílně v Závišicích na Novojičínsku.

„Kaple Komenského nebo českých bratří byla vlastně gotická, to znamená, že ona tady má ty šestiboky. Tady je památník a tady je vlastně ta kaple, ono to jde zároveň,“ diskutuje výtvarník Bronislav Hrubý nad půdorysem jedné ze staveb v kovovém provedení.

„Zjišťovali jsme, které věci existovaly už v 18. století. Je to radnice, kostel, který stával na břehu, pak je to černá věž, brány a pak je to památník Komenského,“ vyjmenovává výtvarník a iniciátor nápadu Milan Raška.

Model byl inspirován kresbou z roku 1700 a výtvarník Bronislav Hrubý použil tradiční materiály záměrně. „Zpracování je v podstatě velmi primitivní na první pohled, protože by měla být určitá symbióza právě s tou dobou,“ dodává Hrubý.

Reportáž z toho, jak nová atrakce vznikala, uslyšíte v magazínu Křížem krajem. Záznam pořadu si poslechněte v přiloženém audio souboru – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio