V Krnově oslaví Světový den Parkinsonovy nemoci výstupem na Cvilín

11. duben 2017

Parkinson klub v Krnově dnes pořádá výstup na Cvilín. Jedenáctý duben je totiž světovým dnem Parkinsonovy nemoci. Navíc je to dnes přesně 200 let, co ji londýnský lékař James Parkinson poprvé popsal. Organizátorkou krnovské akce je Anežka Matochová, předsedkyně krnovského Parkinson klubu.

Kdo s vámi dnes může vystoupat na Cvilín?

V České republice je 21 regionálních klubů a zúčastňují se podobných akcí. Proto jsme se rozhodli pro takový první výstup. Je možné, že někteří pacienti prostě nebudou schopni nahoru pěšky vyjít, takže vyjedou nahoru auty. Akcí chceme poukázat na to, že i přes každodenní obtíže díky pomoci lékařů, medikamentů a rodin, pozitivním přístupem k sobě samému to zvládnou. Jde i o motivaci pro ostatní a přidat se může kdokoli.

Mohla byte přiblížit, jak se vlastně projevuje Parkinsonova choroba?

Může se projevovat velice nenápadně. U někoho může začít poruchou čichu, ale nástup je velice pozvolný, pacient si nemoc dlouho ani neuvědomuje. Někdy si nemoci dříve všimne okolí. Mezi klasické příznaky nemoci je zpomalení pohybu a zpočátku jen na jedné polovině těla. Pacient často pozoruje při chůzi zkrácení kroku jedné nohy, je takový neobratný. Někdo může být i nešikovný při čištění zubů nebo při manipulaci s příborem.

Kdy a kde se dnes sejdete?

Sejdeme se dnes v 13:30 u Střediska volného času Méďa na Dobrovského ulici a ve 14:00 bychom chtěli vyrazit nahoru na vrchol Cvilína. Těm, kterým to zdravotní stav nedovolí, mohou nahoru vyjet autem. A jsme domluveni, že nahoře bude otevřený kostel, takže bude příležitost si ho prohlédnout.

autoři: hup , Veronika Fajkusová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.