V Krnově vzniká nový prostor pro náročné filmové diváky

25. leden 2017

Pro náročnější filmové diváky vzniká v Krnově zbrusu nový prostor. Oficiální jméno sice ještě nemá, už brzy ale bude nabízet kvalitní filmovou produkci i snímky, které by se do velkého sálu nedostaly.

Nové kino buduje městská kulturní organizace v bývalém Dělnickém domě, kde sídlí také zatím jediné krnovské kino Mír. To má sice také vlastní filmový klub, skutečně klubové zázemí mu ale dlouho chybělo.

„Takže jsme přemýšleli, kde. Pak se najednou uvolnily tyto prostory a tak jsme dali požadavek na město. A městu se to zalíbilo,“ říká Pavel Tomešek, vedoucí kina Mír.

Nový artový klub kina Mír vzniká v alternativním prostoru, kam se dostanete z boční strany kina. „Tady je vstupní hala a máme tady takovou malou místnost – ta je první, kterou divák, když přijde, navštíví,“ ukazuje Tomešek.

„Máme tady vymyšlenou malou čítárnu. V ní si návštěvníci, kteří přijdou na představení, budou moci dát kafe nebo čaj. Je to jen malá kapacita, pro šestnáct osob, myslíme si ale, že to bude stačit,“ ukazuje Petra Manczalová, ředitelka městské kulturní organizace MIKS

V promítacím sále se už pilně pracuje. Připravují se sedačky, kterých v sále bude dvacet. „Bude to takové domácí posezení. S paní ředitelkou si myslíme, že právě ta komorní část projekce těch artových věcí bude lákat víc ty diváky sem, než do toho velkého sálu,“ míní vedoucí kina.

Nový kinosál plánují otevřít v sobotu 18. února.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.