V lesích u Města Albrechtic vzniká pohádková naučná stezka pro děti

26. duben 2016

Turistický okruh kolem Města Albrechtic se rozroste o nový magnet pro rodiny s dětmi. Tento týden se tam otevře nová naučná stezka, která děti i dospělé provede pohádkovým lesem až ke Krtečkově studánce.

Do lesů Bruntálska se nastěhovaly pohádkové bytosti. Dřevěné sochy v podobě trpaslíků, skřítků, Hejkala nebo Žabího prince budou součástí nové naučné stezky pro děti, kterou postavily Lesy ČR. Trasa má celkem 11 zastavení a zvládnout by ji měly i maminky s kočárky.

„Například u zastavení číslo šest si trošku prohřejete svaly. To zastavení se jmenuje U křemenáče a muchomůrky a je to vlastně na paloučku soustava prvků, které slouží k rozvíjení tělesné zdatnosti dětí a rodičů,“ vysvětluje František Mylek, správce hmotného majetku Lesy ČR Města Albrechtic.

Jsou tam špalky, po kterých budou děti chodit tam a zpátky. Mohou přeskočit na kladinu, která tvoří hada. Rodiče se mezitím mohou občerstvit, dát si svačinu pod stříškou.

„A pak tady bude stanoviště, na kterém děti budou házet šiškami do otvorů, které budou v tabuli,“ dodává Mylek s tím, že další stanoviště jsou například Na kamenném vršku, Tůňka žabího prince, nebo Krtečkova studánka.

Naučná stezka má necelé dva kilometry, takže ji zvládnou rodiny s dětmi jakéhokoli věku. Podle Františka Mylka je to skoro rovina – mírný kopeček a zase z kopečka dolů.

„Součástí toho programu je jakási osvěta veřejnosti, jak lesní hospodářství funguje, co vlastně v lese kromě zvířátek a podobných věcí je,“ doplňuje Svatopluk Folta, lesní správce z Města Albrechtic.

Součástí je osvěta veřejnosti, jak lesní hospodářství funguje

„Takže nebude to pouze soubor pohádkových bytostí a volnočasových aktivit, ale je tu i oblast, která bude sloužit pro praktické ukázky. Takže uvidí a mohou si i fyzicky vyzkoušet vlastní zalesňování, budou poznávat dřeviny, nebo se učit poznávat hlasy ptáků,“ vysvětluje lesní správce.

Poprvé se pohádková trasa otevře pro veřejnost už tuto neděli 1. května a pokud se o ní chcete dozvědět více, poslechněte si náš magazín Křížem krajem (viz odkaz ''Přehrajte si celý příspěvek').

Jedno z 11 zastavení naučné stezky
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio