V nabídce agroturistického vyžití najdete také klokočovskou sýrárnu

14. srpen 2015

Víte, že kozy prý téměř netrpí rakovinou a že úsloví „mlsná jako koza“ je praxí ověřený fakt? I tohle se dozvíte při naší rozhlasové návštěvě sýrárny v Klokočově na Opavsku.

Vypadá to velmi podobně jako v chemické laboratoři nebo alchymistické dílně. Jenže namísto chemických sloučenin tady vznikají nejrůznější sýry. V Klokočově u Vítkova na Opavsku je sýrárna v nabídce agroturistického vyžití a zpracovává kravské, kozí i ovčí mléko.

„Mléko tady pasterizujeme a vyrábíme z toho různé druhy sýrů. Potom děláme domácí kravský tvaroh. Kravské sýry jsou dochucené různým kořením,“ popisuje pracovnice sýrárny Vanda Zimbaníková

Paní Vanda se kolem velkých plat a táců s vyrovnanými bochánky právě vyrobených sýrů točí celá ve sněhově bílém a v modré čepici. Ostatně právě tímto připomíná výrobna sýrů čisté prostředí chemické laboratoře.

„Klíčový moment je, že se sýr musí správně zakulturnit, dát tam tu správnou kulturu. Pokud děláme sýry pařené, tak tam musí přijít termofilní kultura, pokud děláme sýry klasické, tak mezofilní,“ říká další ze sýrařek Petra Šimonová.

V chlévech a někdejších koňských stájích na statku v Klokočově u Vítkova je živo. Najdete tam krávy, ovce a taky početné stádo koz. Je jich tam kolem stovky.

„O kozích sýrech se říká, že jsou zdravé a dokonce se říká, že koza je jeden z mála savců, který netrpí rakovinou, u kterého se nevyskytuje. Možná i proto jsou ty sýry tak oblíbené, dodává šéf statku Ivan Krajcar.

Pokud si poslechnete záznam našeho magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘), od Ivana Krajcara se dovíte třeba i to, že nasytit kozy nebývá právě jednoduché. A samozřejmě uslyšíte vše o sýrařské alchymii.

Spustit audio