V Odrách mají kapli s unikátní stropní malbou. Našli ji náhodou při opravách

11. listopad 2016

Nejdřív obrovské překvapení a potom velká snaha vzácnou památku co nejlépe zachránit. Při opravách Kaple Svaté rodiny u hřbitova v Odrách našli dělníci pod vrstvami omítky původní malovaný strop z poloviny 18. století. O tom, že se dosud zachoval, přitom nikdo nevěděl. Teď je strop citlivě restaurovaný a v plné kráse jej mohou obdivovat návštěvníci renovované kaple.

Nad námi postupně doznívá zvon z věže Kaple Svaté rodiny a my vstupujeme dovnitř. Tady všechno voní novotou, nicméně tu hlavní pozornost poutá malovaný strop. Jsme tady s Radimem Kravčenkem, který má na starosti památkovou péči tady v Odrách.

„Hřbitovní Kaple Svaté rodiny byla dokončena na podzim roku 1719 a stojíme pod záklopovým malovaným deskovým stropem. A tento strop my datujeme do roku 1740, 1750. Tento strop znázorňuje korunování panny Marie,“ vysvětluje Kravčenko.

O stropu se donedávna vůbec nevědělo. Jak je to možné? Může za to písemný záznam z roku 1862, podle kterého tady žádný malovaný záklopový deskový strop není.

Díky lešení uvidíte stropní malby ve vrbenském kostele pěkně zblízka

Vrbno pod Pradědem

Věřili byste, že se i obyčejné lešení může stát turistickou atrakcí? Přesvědčit se o tom můžete v kostele Sv. Michaela ve Vrbně pod Pradědem.

„Tenkrát tu kapli obnovovali, a to za 100 zlatých. Pravděpodobně si řemeslníci práci ulehčili a na záklopový deskový strop nabili rákos, na který pak nahodili omítku. A tím pádem ten unikát, který tedy v okolí nemá žádné srovnání, přežil do dnešní doby,“ dodává pracovník památkové péče.

Na existenci unikátního stropu přišla stavební firma, která kapli rekonstruovala. „Těsně před sundáním toho stropu jsem si všiml, že tam je kus opadlé omítky v místě té ruky, která drží kříž. Napadlo mě sundat větší plochu a zjistili jsme, že stojíme pod obrazem,“ vzpomíná majitel stavební firmy Robert Winkler.

Pohled do kaple sv. rodiny z kůru

Restaurátor Petr Stirber na opravě stropu pracoval. V jakém byl stavu, když jej dostal, nebo viděl?

Varhany z konce 19. století jsou už také funkční, takže se nezbývá než zeptat starosty Oder Libora Helise (nezávislý), k čemu se kaple bude využívat.

Hřbitovní kaple sv. rodiny v Odrách

„Dělal jsem to s kolegyní Romanou Balcarovou. Strop byl rozebrán po deskách, protože krov byl úplně vyhnilý. Tady ty záklopové desky byly napadeny jak červotočem, tak houbou. Zachovalost malby byla na takových 70 procent. Museli jsme barevnou vrstvu zafixovat, aby byla soudržná. No a potom jsme museli odstraňovat různé hřebíky, kterými byl ten rákos přibitý. Práce bylo dost,“ popisuje restaurátor.

„Myslíme, že by tady mohly být výstavy, menší kulturní akce, nějaké malinké koncerty. A druhý takový velký význam je turistický,“ odpovídá starosta s tím, že v kapli už teď probíhají poslední rozloučení se zesnulými.

autor: Michal Polášek
Spustit audio