V Odrách na Novojičínsku můžete navštívit muzeum mlýnských kamenů

15. březen 2016

Sběratelská vášeň může mít různou podobu. Někdo shromažďuje známky nebo mince, další sbírá historická auta či motorky. To Jiří Král z Oder na Novojičínsku potřebuje ke svému koníčku traktor a zvedací zařízení. Už 40 let totiž sbírá mlýnské kameny různých tvarů i velikostí.

Pan Král jich má už kolem padesátky různých tvarů i velikostí. K vidění jsou na zahradě jeho domu číslo 29 v Nadační ulici.

Jeden z exponátů přitahuje zrak jakousi kličkou. „Tento sloužil k broušení sekyr, nožů. Je to brousek,“ ukazuje Jiří Král.

Zahrada soukromého sběratele Jiřího Krále z Oder je plná všelijakých zajímavostí. Našli byste tam třeba sbírku historických lyží, dobový kočárek, figuríny pruských vojáků a hned vedle domu také horský potůček.

„Lidé o mne vědí, zvláště v našem historicko-vlastivědném spolku. Když přátelé o něčem vědí, dají mi vědět. Já mám na to techniku. Podle map vím, kde co bylo. A zezačátku, když se to tady tvořilo, jsem vyvíjel velkou aktivitu, aby to někde nezůstalo bez povšimnutí. Takže tady má veřejnost možnost se podívat,“ zve k návštěvě pan Král.

Nejvzácnější kámen je ze Staré Vody v Oderských vrších. „Byl tam obrovský klášter a tento kámen byl mačkač ovesných vloček,“ upozorňuje vášnivý sběratel.

Jeho soukromé muzeum mlýnských kamenů můžete navštívit v Odrách v Nadační ulici každý den po předchozí domluvě. Najdete ho na zahradě domku číslo 29.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.