V Opavě mají pěvecký sbor pro malé děti. V Minidominu zpívají i tříletí caparti

16. únor 2018

Pěveckých sborů je hodně, ale jen málokterý má tří nebo čtyřleté zpěváky. Jeden takový jsme navštívili v Opavě.

Základní škola Ilji Hurníka v Opavě je známá velkým počtem pěveckých sborů. Jeden z nich je ale výjimečný, protože do něj chodí velmi malé děti, které první třída teprve čeká. Jmenuje se MINIDOMINO. Poslechněte si, jak to předškolákům jde (viz audio-reportáž).

„Nejdříve jsme cílili na předškoláky, to znamená pěti, šestileté děti a pak se nám tady začaly hlásit děti čtyřleté a dokonce i tříleté. A máme jich docela hodně. Měli jsme už několik koncertů,“ říká paní učitelka Šárka Tolochová, která Minidomino vede.

Sbor vznikl loni, funguje druhým školním rokem a děti už pětkrát vystupovaly na koncertech. „Je to bezvadné i pro naši školu, která je zaměřena na hudební výchovu a má další pěvecké sbory. Je dobré, že si na to děti zvykají už odmala – že se soustředí na někoho, kdo jim diriguje, že se podřizují činnosti celého kolektivu,“ pokračuje učitelka.

„Vlastně hravou formou rozvíjejí svůj hlásek a současně i svůj mozek, protože při muzice se děti rozvíjejí úplně jinak než při jiných činnostech. Tam se aktivuje ta část mozku, která jinak spí. A je to škoda, protože máme tu zkušenost, že děti, které chodí do třídy s rozšířenou hudební výchovou, mají výborné výsledky i ve všech ostatních předmětech,“ dodává Šárka Tolochová.

autor: mrk
Spustit audio