V Opavě pomůžou děti naučit, jak fungovat ‚ve světě za plotem‘

28. leden 2017
Dobré odpoledne

Na dětském oddělení Psychiatrické nemocnice v Opavě je znát, že i ti nejmenší pacienti potřebují velmi často odbornou pomoc psychiatrů nebo psychologů.

Začíná to třeba jako nevinné zlobení ve třídě. Když se k tomu přidá špatné rodinné zázemí, neschopnost zvládat problémové situace, třeba i nevšímavost učitelů, může to všechno skončit docela špatně.

Barbora Hendrychová pracuje na dětském oddělení jako klinická psycholožka. Jaký příběh ji v poslední době hodně oslovil?


Za vysokou zdí
Každou sobotu v tomto čase vás zveme na krátkou návštěvu Psychiatrické nemocnice v Opavě. Procházíme jedno oddělení za druhým a díky příběhům pacientů si můžeme odpovědět na otázku, jak se vlastně léčí nemocná lidská psychika.

„Měli jsme na oddělení chlapce, který se vyhýbal školní docházce. Odmítal chodit do školy, každé ráno ho bolelo bříško nebo hlava a rodiče si s ním nevěděli rady. Navštívili lékaře, který ale neshledal důvody nemoci, takže rodiče ho tlačili k tomu, aby do té školy chodil. Chlapec už byl tak přetížený, že se rozhodl spáchat odejít z domova a spáchat sebevraždu,“ vzpomíná psycholožka.

Pád na dno tohoto chlapce pokračoval, protože se k tomu všemu přidala šikana. Nemilosrdná a krutá.

Nejen o tomto strhujícím příběhu uslyšíte v záznamu našeho seriálu Za vysokou zdí. Záznam je v úvodu článku.

autor: mrk
Spustit audio