V Opavě se chystá podrobný průzkum názorů veřejnosti k využití volné plochy v centru města

27. duben 2017

Nestává se často, aby radnice rozhodovaly o tom, jak využít velkou plochu přímo v centru města. A zvláště, když je to plocha velmi sledovaná. Na chvíli se teď podíváme do Opavy, kde tamní magistrát najal skupinu architektů, kteří dostali nelehký úkol - zjistit, co by mělo stát za nevyužitým obchodním domem Slezanka v samotném srdci historické památkové zóny.

Vedle centrálního Horního náměstí v Opavě je území, které od konce války v podstatě zeje prázdnotou. Není tady ani zástavba, ani pořádný park. Když se zeptáte kolemjdoucích, je jasné, že toto téma chce hodně důkladnou rozvahu.

Park, odpočinková místa, třeba cukrárna... Kde ale stavět a co přesně, mají se vrátit původní ulice anebo nějak opravit jen zadní trakty domů okolo? Otázek je příliš mnoho.

Ti, kterým v Opavě záleží na území za Slezankou, se už brzy dočkají. Magistrát najal skupinu, která si říká Re:architekti. A začne důkladný průzkum, důkladnější, než kdykoliv předtím.

„Lidé budou moci během května vyplnit dotazník, který je vyvěšený na webu a zároveň vyšel v místních radničních novinách. Během května se uskuteční komunitní procházka a setkání nad mapou. Musíme si vyříkat věci, které považujeme za důležité,“ uvedl jeden z architektů Ondřej Synek.

Není možné cokoliv podcenit, protože jde o zásah, který ovlivní další generace, myslí si urbanista Petr Návrat. Také on bude debatovat s veřejností.

„Určitě víme, že v nedávné minulosti se v centrech měst stavěly různé stavby, které tomu centru ne vždy pomohly. Takže je skvělé, že Opava k tomu přistupuje takto, a až následně se bude bavit o podobě zástavby a o jednotlivých architektonických řešeních,“ dodává urbanista.

Vizualizace projektu zástavby za Slezankou

Cíl je jasný. Konečně rozhodnout, co a jak s touto volnou plochou, která se nedávno ještě zvětšila po demolici paneláku ministerstva zemědělství. Letos by měl zaznít kompromisní návrh, odhaduje náměstek primátora Dalibor Halátek (Změna pro Opavu).

„Podklad, který vznikne, bude, doufám, natolik přesvědčivý, že to bude opravdu plán do budoucna,“ věří náměstek.

Co dál s prostorem za Slezankou řeší na radnici v pořadí už čtvrtý primátor. Jestli se teď podaří najít odpověď, budeme sledovat.

autor: mrk
Spustit audio