V Opavě vám dají nahlédnout do historie nemocniční péče

21. červen 2017

Opavská kulturní organizace připravila další výstavu zaměřenou na historii praktického života ve Slezsku. Dostala název Dějiny nemocniční péče v Opavě, vernisáží začala v úterý a potrvá do 20. září. Byli jsme u toho, když organizátoři dokončovali poslední detaily.

Výstava je dost neobvyklá, i když na druhou stranu dost praktická, protože nemocniční péče se týkala a týká spousty lidí.

Na výstavě Dějiny nemocniční péče v Opavě

„Výstava se zabývá vývojem zdravotní péče v Opavě od vzniku první moderní nemocnice na začátku 19. století až zhruba do roku 1945,“ říká kurátor výstavy David Váhala.

Jedním z vystavených exponátů je kompletní kostra. „Jedná se o originál. Bohužel přesně nevíme, odkud přesně pochází. Dostala se do Opavy někdy v 30. letech, kdy byla opavskému gymnáziu zapsána do sbírek tamního muzea,“ dodává.

Na výstavě uvidíte řadu ukázek tehdejších chirurgických nástrojů, ze kterých jde i trošku strach. Prohlédnout si můžete i vojenskou uniformu rakousko-uherského zdravotníka.

Jak se takové exponáty shánějí?

„Oslovili jsme kolegy z celého Moravskoslezského kraje a podařilo se nám tady zaplnit víceméně všechny vitríny. Myslím si, že je to pěkný materiál, který je doplněn materiálem fotografickým. Návštěvníci uvidí, jak fungovala zdravotní péče v 19. a na počátku 20. století,“ vysvětluje kurátor.

Kdo se přijde podívat na tuto nemocniční výstavu, uvidí také třeba i to, jak kdysi vypadaly porodní kufříky u porodních asistentek, fonendoskopy, tlakoměry – opravdu všechno původní.

Na výstavě Dějiny nemocniční péče v Opavě
Na výstavě Dějiny nemocniční péče v Opavě
autor: mrk
Spustit audio