V Opavě zachránili neobvyklou památku – jediné dochované sídlo slezských rybářů

26. červenec 2016

Stavební památky - to nejsou jenom hrady, kostely anebo muzea. Blízko centra Opavy se podařilo zachránit sídlo slezského rybářského spolku z konce 19. století. Malá a desítky let zapomenutá stavba není dokonce ani památkově chráněná. Protože se kolem staví nové zázemí Slezské univerzity, bude i tento bývalý rybářský pavilon sloužit studentům.

Dělníci právě odřezávají plechovou věžičku na střeše starého rybářského sídla. Vypadá jako kostelní báň a třeba jsou tam nějaké vzkazy nebo fotografie. Zvědavost nakonec střídá zklamání. Nejsou tam žádné dokumenty ani původní slezské rybí recepty, jak se tady odhadovalo. Není tam vůbec nic.

Na historickém významu jediného dochovaného pavilonu slezského spolku pro chov ryb vlastně nic neubírá. „Replika bude zpracovaná podle dobových výkresů, aby co nejvíce připomínala historii v roce 1897, kdy byl pavilon vystavěn,“ říká Jaroslav Kania kvestor Slezské univerzity v Opavě.

Podle kvestora má budova i po staletí stále stejný půdorys a vlastně jediným přílepkem je dřevěná přístavba. Původní je z velké části i vzhled. „Kromě těch vstupních garážových vrat, kdy to tam dával předchozí majitel, kterému to sloužilo jako garáž,“ popisuje kvestor.

„Samozřejmě ty kádě, které jsou tady rozbité, tak to byly ty sádky pro chov rybiček. A velmi zajímavé je, že na tu dobu už byly vybudovány prosklené stěny, takže zevnitř toho objektu bylo vidět do těch kádí, jak se malým rybkám daří,“ dodává Kania.

Po rekonstrukci bude objekt sloužit volnočasovým aktivitám studentů a ústavů opavské univerzity. Vedle této budovy vznikne ještě letní altán a příslušné osvětlení, čímž vznikne jakási oddychová zóna.

Nově postavené bývalé rybářské sídlo ožije už na podzim. Výjimečnou kulturní památku, která vlastně kulturní památkou úředně není, tak čekají další desítky rušných let.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.