V Ostravě má premiéru drama Hodina před svatbou

19. leden 2017
Dobré odpoledne

Příběh plný intrik a nevyřízených účtů rozehrají dnes v Ostravě činoherci Národního divadla moravskoslezského. Jako další novinku sezóny totiž nasazují hru španělského autora Pere Riery Hodina před svatbou, strhující drama o tom, jak obchodní zájmy dokáží pokřivit a zničit rodinné vztahy. To všechno v atmosféře předsvatebního veselí.

Zámožný majitel rodinného podniku vdává svou jedinou dceru. Hodinu před svatbou se v domě nevěsty schází celá rodina, jenže slavnostní den se brzy změní v noční můru pro všechny zúčastněné. To když vyjdou najevo věci, které pod povrchem hnily už pěkně dlouho.

„Je to skutečně výborně napsaný dramatický text, autor umí geniálně pracovat se zápletkou a se zvraty. A samozřejmě téma rodinných vztahů versus obchodních vztahů aneb prostě rodinný byznys a nakolik se to ovlivňuje navzájem,“ říka dramaturgyně Sylvie Rubenová.

V rodinné firmě na výrobu bonbonů totiž pracují i tři synové a bratři nevěsty, kteří mají s nadnárodním podnikem své vlastní plány. Láska je tak v této hře podružná věc, tady jde hlavně o peníze.

„Je to taková velmi precizní analýza rozpadu rodiny a ten pohled je poměrně neúprosný. Je to hra z vyšších sfér, takže se tam jedná i o něco víc než o pouhé vztahy v rámci rodiny. Je to takový extrakt všeho možného, co se může stát,“ vysvětluje režisér Janusz Klimsza.

„Myslím, že tam dochází určitě tak k sedmi zvratům,“ směje se herečka Petra Lorencová, která hraje nevěstu Elsu. Na hře je podle ní dobře patrné, že její autor, Pere Riera, je nejen dramatik, ale i režisér a dramaturg.


Pera Riera napsal Hodinu před svatbou v roce 2010 a hru si o rok později i sám zrežíroval. Za tento text pak obdržel ocenění kritiky za nejlepší uvedené nové drama.

„Děj graduje a graduje. Je tam několik zvratů, které jsem na první čtení vůbec nečekala. Přijde mi, že je tam vidět i to, že je režisér, že opravdu dává každé postavě určitý prostor,“ dodává herečka.

Hru plnou intrik a kostlivců ve skříních uvidí diváci v ostravském Divadle Antonína Dvořáka v premiéře dnes od 18:30.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.